КАКВО Е pH? И ЗАЩО Е НУЖНО ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ХИГИЕНАТА НА ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ? - Pet Valley

КАКВО Е pH? И ЗАЩО Е НУЖНО ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ХИГИЕНАТА НА ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ?

Какво е pH? И защо е нужно да се грижим за хигиената на домашните си любимци?

 

 

 

 

 

Какво е pH?
Въз основа на нейното определение, pH е отрицателният логаритъм на концентрацията на водородни катиони (H +). Тъй като това може да изглежда сложно, практически pH е скала, която показва колко пъти смес, разтвор, материал и др. е по-кисела или по-алкална от неутралната дейонизирана вода (pH 7). Не се заблуждавайте от привидно малката скала на рН (от 1 до 14). Като се има предвид, че основата е рН 7, тогава разликата й от рН 6 не е 1 единица, както може да се покаже в таблицата, но по същество е 10 пъти по-кисела от рН база 7. Съответно pH 5 е 100 пъти по-кисела от pH 7 докато рН 4 е 1000 пъти по-кисела и т.н. Точно същата логика преобладава, докато вървим нагоре по скалата. Ако сместа има рН 8, тогава тя е 10 пъти по-алкална от рН7, рН 9 е 100 пъти по-алкална, рН 10 е 1000 пъти по-алкална и т.н.

 

 

Dog sleeping in bed alongside master’s feet

 

По същество, pH ни показва колко пъти сместа е кисела или алкална, а не ако е нещо разяждащо или дразнещо за кожата и до каква степен. Например медът има рН 3,5, а лимонът 2,5. Въпреки че и двете са много кисели, те не дразнят. Въпреки това, SLS (Sodium Lauryl Sulfate) има рН 7,2, което е много близо до базовото pH 7, но може да причини сериозно дразнене на кожата. В обобщение е важно продуктът да се произвежда, като се отчита pH на кожата, но е погрешно да се счита, че pH е единственият фактор при оценката на продукт, насочен към животни.
PH на външната кожа на кучетата варира от 6,0 (напр. Малтийски) до 8,0 (напр. Лабрадор) със средно рН 7,0, докато при човешката кожа pH е в границите от 4,8 до 5,8. Също така трябва да се спомене, че pH се различава в зависимост от пола, расата, тялото, диетата, хормоните и всички съществуващи състояния на кожата.
Основната разлика с човешката кожа обаче не е самото pH, а фактът, че кожата на кучетата е много по-тънка и в същото време липсва така наречената кисела мантия. Киселината мантия заобикаля външно човешката кожа и я предпазва от растежа на гъбички, дрожди и бактерии, като същевременно я прави по-устойчива на техните атаки. Кожата ни е пряко изложена на фактори на околната среда без никакъв ефект, докато при кучета цялото тяло е покрито с козина и в общи линии цялата кожа е напълно защитена от нея. Затова трябва да се вземе предвид изключително важното значение за поддържането на кожната бариера на кожата на кучетата.
Човешките шампоани, както и евтините тоалетни принадлежности са предназначени най-вече за по-често къпане с богата пяна, имат по-силен дразнещ профил и съдържат сулфатна натриева сол (SLS, ASLS), която предлага твърде много почистване, което може да стане дразнещо. Тези продукти са достатъчно икономични и покупката им изглежда по-привлекателна. Тяхното pH може да варира от 5,0 (кремообразни сапуни или душ гел) до 6,5 (така наречения бебешки шампоан за човешка употреба). Въпреки че pH на човешките шампоани е малко по-малко кисел от pH на шампоаните за кучета, това, което ги възпира, е много силният дразнещ профил на почистващите препарати, които съдържат.
Използването на човешки шампоани върху кожата на кучето може да доведе до нарушаване на чувствителната и деликатна бариера на кожата от първата употреба, което води до излагане на кожата на вредни бактерии, гъбички или дрожди веднага след къпане и може да доведе до дълготрайни вещества за сенсибилизация на кожата. В същото време почистващите препарати са толкова мощни, че напълно премахват тънкия мазен субстрат, секретиран от поникването на косата, което води до по-бърз и по-голям растеж на себум и интензивни миризми. Това създава грозен порочен кръг от проблеми, който за съжаление се разширява в бъдеще. И така, това, което отличава правилния шампоан за кучета от евтините продукти за отглеждане и шампоаните за хора, е преди всичко не раздразнения профил и способността на шампоана да почиства старателно и премахва миризмите. В същото време шампоаните за кучета трябва да се диференцират според вида на козината (твърда м, дълга и копринена, т.е.
Top Dog шампоани за кучета са проектирани в диапазона на рН от 5,8 (комплекс Кератин) до 7,0 (зелена глина) със средно pH от 6,5, докато pH по-големи от 7,0 могат да имат чудесен ефект върху здравето на козината. Те са силно конденз

ирани и съдържат висок дял от много леки, качествени и хипоалергенни суровини с нулев дразнещ профил в огромното действително разреждане (1 част шампоан 200- части вода). Индикативно, бутилка от 250ml отговаря на 5 Lt от действителния продукт. Изборът на този специфичен диапазон на pH се основаваше на нуждите на различните козини и кожата, за да се осигури максимален баланс на почистване и окончателна текстура на косата. Тези характеристики класифицират нашите продукти на професионално ниво с безопасността и гаранцията на Top Dog.

Шампоаните Top Dog имат високо съдържание на естествени суровини, които варират от 88% до 96%, докато не съдържат SLS и ASLES. Те осигуряват отлични текстури въз основа на нуждите на всеки тип козина. Те могат да се използват безопасно често, докато някои продукти като Green Clay и Derma Equalibrium, които са фокусирани върху специфични нужди на кожата, са подходящи дори за ежедневна употреба. Всички тези характеристики правят продуктите Top Dog основни инструменти за безопасно използване и с удивителни резултати, които могат да впечатлят и най-взискателния потребител. С Top Dog вие ставате професионалист у дома.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.