Само какъв вид храни съвременните домашни любимци могат да ядат?

Съществува вярване, че съвременните домашни любимци вече не могат да ядат цели сурови естествени храни, тъй като основната им физиология е променена или от процеса на опитомяване, или от яденето на варени и преработени храни за домашни любимци в продължение на приблизително 90 години.

Домашните любимци са напълно способни да ядат цели сурови естествени храни, или лесно и безпроблемно да минат на  Б.А.Р.Ф.  (Биологично Подходяща Сурова Храна).

Основната физиология на нашите домашни любимци се е променила много малко с опитомяването им, въпреки очевидните и драматични промени във физическия им вид и начин на мислене. 90-те години, в които нашите домашни любимци са яли преработена храна за домашни любимци, е невъзможно кратък период от време, в който да изгубят черти, развити  милиони години. Такива промени биха отнели стотици хиляди години!

Нашите домашни любимци не само могат да се хранят с еволюционната си диета, а всъщност я изискват за максимално здраве. Това е здраве и  наука във всеки смисъл на думата.

Моите опити за хранене през последните двадесет години показаха, разказва Д-р Иън Билингхърст , че всички съвременни домашни любимци са напълно способни да усвояват  всички компоненти на еволюционната диета. Това включва сурови месни кости, смлени сурови зеленчуци и карантии. Храносмилателната и имунната им система не са загубили способността си да използват и безопасно да се справят с бактериите в суровите храни.

Сега ще ви преведа някои от другите неверни идеи [с които може да се наложи да се сблъскате], които са се развили от идеята, че физиологията на нашия домашен любимец се е променила след опитомяването или въвеждането на търговска храна за домашни любимци.

Може да ви се каже „Съвременните домашни любимци никога не трябва да ядат човешка храна“

Вярвате ли в такива хора, че не са достатъчно умни, за да създадат здравословна диета за вашия домашен любимец? Вярват ли, че човешката храна е напълно неподходяща като храна за домашни любимци? Надявам се да не, и двете идеи са жалко неверни.

Една от причините, за да ви се каже това е, че твърде много човешка храна ще разстрои вашият домашен любимец с небалансираните преработени продукти. Ако обаче хранит с преработени храни за домашни любимци, няма проблем!

Очевидно е, че ако можем да нахраним децата си и себе си, можем да нахраним кучетата и котките си. Това определено не е ракетна наука. Второ, нашите домашни любимци живеят, оцеляват и се възпроизвеждат, ядейки човешка храна повече от десет хиляди години. Моят собствен опит като ветеринарен хирург в практиката ми с животни ми казва, че правилно изградената диета, основана на здравословна човешка храна, е много по-здравословен начин за хранене на домашни любимци, отколкото преработен продукт на основата на зърно.

Въпреки това златната стандартна диета за нашите домашни любимци най-определено е тяхната еволюционна диета!

източник: The Barf Diet by dr. Ian Billnghurst B.V.Sc.(Hons), B.Sc.Agr.,Dip.Ed