• Начало
  • Полезни съвети при преход към Б.А.Р.Ф

Полезни съвети при преход към Б.А.Р.Ф

Полезни съвети при преход към БАРФ метод на хранене при кучета и котки

Преходът към БАРФ може да бъде по-голямо предизвикателство за стопаните, отколкото за домашния любимец. Това е така, защото означава промяна на навиците и нужда от допълнителна информираност за храната и възприятието на кучето или котето. За щастие, много стопани, които вече са минали по този път, споделят с нас своите трикове, съвети и препоръки за един по-лесен и плавен преход към БАРФ храненето. Споделяме някои от тах с вас, за да ви бъдем максимално полезни.

Наблюдавайте своя домашен любимец

Всеки домашен любимец е различен и ще се приспособи по свой начин. Индивидуалният характер, здраве и хранителни навици обикновено определят какъв ще бъде преходът. Ако вашият домашен любимец обича да „краде“ храна, която е изпусната по погрешка, въведете новита храна, като „случайно“ изпуснете и оставите да опитат с любопитство.

Гладът при преход към БАРФ

Бързия преход към БАРФ и гладът в рамките на 12 до 24 часа са работещ инструмент за убеждаване на упоритите домашни любимци. Кучетата могат да издържат дни без храна, без това да доведе до дългосрочни последици в здравословното им състояние. Екипът ни категорично не насърчава гладуването на вашето куче, но ден на гладуване след години на суха храна, в много от случаите е от полза за храносмилателната система на любимеца.
Гладът може да направи дори и най-капризните котки много по-отворени към нови гастрономически изживявания. Котките, които са свикнали на „целодневен бюфет“, трябва да бъдат ограничени до часове за хранене, за да създадат истински глад. Внимавайте с периода на гладуване, защото на котките не трябва да се отказва храна за дълги периоди. Те са податливи на чернодробно заболяване, наречено чернодробна липидоза, което може да бъде сериозно и дори фатално, особено при котки с наднормено тегло. Ако наблюдвате, че бързия преход лишава вашия котешки приятел от необходимото количество храна, използвайте по-бавните методи за преход. Променяйте менюто постепенно, като всеки ден добавяте по малко от новото БАРФ меню.
Моля, консултирайте се с лекар за домашния си любимец преди да започнете режим на гладуване. Малките кученца, възрастните, тези с поднормено тегло или болни домашни любимци са уязвими и предварителната консултация с лекар е задължителна.

Проензими

Домашните любимци, които са били на диета с готвена, суха или мокра храна, имат малко или никакви определени ензими и бактерии, които стомахът и червата развиват естествено. Много хора биха препоръчали използването на проензими, или просто пробиотично кисело мляко, за да се подпомогне храносмилателната система по време на прехода. Можете да откриете органи необходими за пълноценното хранене на домашния любимец в БАРФ менютата на Pet Valley.

Добър вариант за орган, който ще подпомогне храносмилателната система на кучето или котето е шкембето. Подобно на проензимите, шкембето (кравешкият стомах) се препоръчва от мнозина като помощно средство за храносмилането, както в преходния период, така и след това. Самото шкембе е пълно с ензими, хранителни вещества и микроорганизми. Винаги се препоръчва използването на зелено шкембе, което не е измито. Не позволявайте на миризмата да ви отблъсне (не е гнило, така трябва да мирише), домашните любимци го обожават.

Маскирайте новата храна

Дори при бързия преход към БАРФ, някои собственици на домашни любимци препоръчват да поръсите „прах от гранули“ върху суровата храна, за да й придадете познат аромат. В много случаи котките са по-придирчиви към храната си и може да се наложи да бъдат подмамени в новата си диета. 

При странични реакции по време на преход към БАРФ

Когато започнете прехода към БАРФ, бърз или бавенн, е нормално да се сблъскате със странични ефекти като диария. Въпреки, че това е нормална реакция, ако вашият домашен любимец е бил хранен с различни видове месо заедно с различни комбинации от плодове, зеленчуци, лакомства и добавки, може да се чудите кое от тях е причината. Най-безопасният залог е да изберете един вид сурови месести кости (пилешкото е безопасен вариант) и да продължите единствено с него известно време. По-високото съдържание на кости само по себе си може да помогне при диария, а по-високото съдържание на месо и зеленчуци ще направи обратното. След като стомахът свикне с това, постепенно започнете да добавяте повече съставки и вариации. Ако сте попаднали на нещо, което не е съгласно с вашия домашен любимец, ще бъде лесно да го идентифицирате и по-късно да избегнете или опитате по-предпазливо.

Опитайте различни БАРФ менюта

Вашият домашен любимец може да обича сурово месо, но не намира един вид за привлекателен. Опитайте повече от един вид месо, ако първият не е желан.

Наблюдавайте вашият домашен любимец внимателно по време на прехода към БАРФ и след него. При нужда се консултирайте с ветеринар, за да бъдете спокойни за здравето на вашето куче или коте.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки