Информация за БАРФ

БАРФ - естествената храна, която домашният любимец предпочита

EСТЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ ЗА КУЧЕТО И КОТКАТА

Храненето с БАРФ става все по-популярно сред соствениците на кучета и котки, които вземат информирани решения относно здравето и благополучието на своите домашни любимци. БАРФ (от английски B.A.R.F. Biologically Appropriate Raw Food) означава биологично подходяща сурова храна за кучета и котки, съставена от сурово месо, кости, пюрирани зеленчуци и плодове. Този модел на хранене се основава на принципите на еволюционното хранене на нашите кучета и е най-разпространената и популярна сурова диета за кучета.

Най-известният защитник на този метод е австралийският ветеринар д-р Иън Билингхърст, който представя BARF в книгата си „Дайте кокал на кучето си”.

КАКВО СЪДЪРЖА БАРФ ХРАНАТА ЗА КУЧЕТА И КОТКИ?

БАРФ менюто обикновено се състои от 75% мускулно месо, 5% вътрешности (органи), 10% сурова кост, 5% пресни зеленчуци и плодове и 5% други здравословни съставки. Изборът на съставките ще се променя в течение на живота на домашния любимец, в зависимост от неговата възраст и активност. Промяната на видовете източници на протеин и изборът на растителни добавки е важно за хранителния прием през целия живот на вашия домашен любимец. Точно като нас, хората, домашните любимци се нуждаят от вариации в менюто си, за да се гарантира, че то е балансирано.

МУСКУЛНИ МЕСА

Мускулното месо е един от най-богатите източници на пълноценен протеин за нашите домашни любимци. Мускулното месо осигурява всички аминокиселини, необходими на нашите домашни любимци за здравословен мускулен растеж и функциониране. Аминокиселините също са жизненоважни за функционирането на други важни биологични процеси, включително здрава имунна функция и метаболизъм. В една еволюционна БАРФ диета мускулното месо би било класифицирано както следва:

 • Скелетни мускули
 • Сърце
 • Бели дробове
 • Шкембе (известен още като стомашна лигавица)
 • Език

Това трябва да включва 75% от сурова диета и, въпреки че някои от тези съставки може да имат малко неприятен фактор за нас като мирис, именно тези съставки могат да имат най-здравословен ефект за нашите кучета и котки.

Мазнините са жизненоважен източник на енергия за нашите домашни любимци. Естествен източник на такива са скелетните мускули, околните кости и органи. Тези здравословни наситени мазнини, в подходящи количества, осигуряват енергия на нашите домашни любимци и съдържат мастноразтворими хранителни вещества като витамини и минерали. Месото, хранено с трева, е особено богато на омега-3 мастни киселини, което е важно за мозъчната функция и много други ползи за здравето.

СУБПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНОЦЕННО ХРАНЕНЕ

Субпродуктите трябва да съставляват 5% от суровата диета. Органите са източник на енергия, но и на мастноразтворими витамини и минерали, включително A, D, K и E, важни за нашите домашни любимци. Тези деликатеси включват:

 • Черен дроб - поне 4% от менюто или 5%, ако е единственият използван субпродукт
 • Далак
 • Бъбреци
 • Репродуктивни органи (яйчници и тестиси)
 • Ендокринни органи (щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези
 • Мозък

СУРОВА ЯДЛИВА КОСТ

Меките, сурови, годни за консумация кости са решаваща съставка в здравословната БАРФ диета поради съдържанието на усвоим калций. Поради тази причина, костите трябва да съставляват поне 10% от БАРФ диетата. Калцият не е единственият герой в костите, те са богати на хранителни вещества благодарение на костния мозък, колагена, глюкозамина и хондроитина, всички отговорни за здравата функция на костите и ставите през целия живот.

Забележка: Указанията за кости започват от 10%, но количеството сурови месести кости, от които вашето куче ще се нуждае, за да поддържа здрави и постоянни изпражнения, може да варира за всяко куче.

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В БАРФ МЕНЮТО

Плодовете и зеленчуците са последният компонент на сурова здравословна БАРФ диета. Разнообразната селекция от растителна суровини осигурява естествено пълната гама от витамини и минерали. Те доставят антиоксиданти, фитонутриенти, фибри и влага, както и основни витамини и минерали. В идеалния случай те трябва се съдържат в БАРФ храната на любимеца, но могат да бъдат добавяни като отделен компонент в менюто. 

ДРУГИ ЗДРАВОСЛОВНИ СЪСТВКИ КЪМ БАРФ МЕНЮТО

Лесен начин да увеличите хранителната стойност на вашето куче е да добавите по-малки количества суперхрани като яйца, риба, смлени семена, куркума, водорасли, пре- и пробиотици. Всяка от тези храни има уникален хранителен профил, който ще бъде от полза за вашето куче или котка.

НАТУРАЛНИ ДОБАВКИ КЪМ БАРФ МЕНЮТО И ЛАКОМСТВА

Здравето, правилното функциониране на имунната система и качеството на живот на кучето и котката ни зависят в най-голяма степен от тяхното правилно, качествено и естествено хранене. Към всяка порция можете да добавяте и натурални масла като масло от сьомга, ленено, конопено или рибно масло, в зависимост от индивидуалните нужди на любимеца.

За тренировъчния режим и като награда за домашния любимец можете да избирате между дехидратирани, месни и пресни лакомства

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки