Безопасно ли е суровото храненето? Какво ще кажете за салмонелата или е-коли?

Едно от най-големите притеснения, които имат собствениците на домашни любимци, обмислящи да хранят със сурова диета, е дали е безопасна или не. През целия ни живот сме били научени, че суровото месо може да съдържа опасни патогени като салмонела и е-коли, но колко загрижени трябва да бъдем в действителност? Отговорът  е-  никак. Дивите кучета ядат сурово месо от хиляди години и по цял свят хората без проблеми хранят домашните си любимци със сурово месо. Ключът е да се спазва прост набор от правила при работа с сурово месо.

Работа със сурово месо?

Ще напишем този раздел кратко, тъй като трябва да е общоизвестно, но все пак си струва да се спомене. Бъдете чисти. Измийте ръцете си след работа със сурово месо, също почистете всякакви повърхности, съдове и, разбира се, купата на кучето или котето. Направете всичко възможно, за да избегнете разпространението на бактерии при работа със сурово месо. Замразете веднага. След като си приберете суровата храна вкъщи, я замразете възможно най-бързо, ако тя е пристигнала частично размразена, трябва да е добре да замръзне отново, ако тя е напълно размразена, може да не успеете да я замразите отново – консултирайте се с вашия доставчик. Нашата храна пристига при вас само със хладилен сертифициран личен транспорт, напълно замразена. Ако сте купили прясно месо, най-добре е да го замразите поне три дни, за да унищожите всички потенциални бактерии, които може да носи. Размразявайте безопасно. Когато размразявате месото, не го оставяйте само на чиния на работния плот или в хладилника, а винаги го съхранявайте в херметичен контейнер, докато не сте  готови да сервирате. Както можете да разберете, всичко това е само основна хигиена на храната – нещо, което вероятно следвате, когато готвите за себе си със сурови съставки, храненето сурово на вашето куче или коте не трябва да бъде различно. Сега преминаваме към кучетата …

Мога ли кучето ми да получи салмонела?

Честно казано, кучето ви може вече да има салмонела. Около една трета от здравите кучета носят салмонела като част от естествената си стомашно-чревна флора. Не се притеснявайте обаче, това е напълно нормално. Кучетата имат къс GI тракт, предназначен за бързо усвояване на храната, свеждаща до минимум времето за колонизиране на бактериите, освен това имат изключително силна стомашна киселина (PH1), която помага за разграждането и унищожаването на много патегони,  които биха засегнали нас хората. Слюнката им е бактерицид, съдържа много съединения, които са антибактериални. Тези ензими се разграждат и унищожават бактериите, което означава, че салмонела и е-коли не могат да съществуват в кучешката уста. В комбинация с по-здрави зъби с нулева плака, която да задържа бактериите, не представляват голям шанс за заболявания. Има обаче едно нещо, за което трябва да се внимава, кучетата могат да преминават на салмонела чрез изпражненията си.

Ще се разболея ли от кучето си ако се храни със сурово ?

В интернет има много лоша информация, главно породена от тези срещу суровото хранене като ветеринари и хранително-вкусовата промишленост. Не, няма да се разболеете, ако кучето ви ближе. Дори ако куче яде 100% заразена със салмонела храна, тестовете са доказали, че няма следа от него в устата им или върху кожата им след това. Единственият начин да се хване салмонела от куче е да изяде тяхното изпражнение, и не мога да кажа, че познавам твърде много хора, които правят това! Ако сте параноик, можете да измиете  лицето и устата им след  хранене, но наистина не се изисква. Надяваме се, че този кратък пост е отговорил на няколко важни въпроса за вас.

ВАЖНО! Pet Valley BARF Bulgaria e първият сертифициран
и лицензиран магазин в България,
със собствен хладилен транспорт,
който доставя до Вашият дом.
Суровите ни менюта пристигат при В
ас
напълно замразени и след нашата доставка,
грижата за храната е ваше задължение!