Какво представляват зелените миди?

Зелената мида ( Perna canaliculus ) е родом от брега на Нова Зеландия. Има ярко зелена ивица около черупката си и отличителна зелена устна от вътрешната страна на черупката.
Зеленоустните миди винаги са били използвани от маорите, полинезийски народ в Нова Зеландия. И учените скоро забелязаха, че маорите, които живеят на брега, имат много по-ниски проценти на артрит в сравнение с други хора.
Но какво има вътре мидите със зелени устни, които ги правят естествено противовъзпалително?
Противовъзпалителните предимства на зелените миди за кучета
Може би се чудите как зелените миди могат да заменят скъпите, научно доказани NSAIDs- натурални противовъзпалителни средства?
Те работят по същия начин …
NSAIDs са СОХ инхибитори. Това означава, че те пречат на ензим, наречен циклооксигеназа (СОХ), да произвежда хормоноподобни химикали (наречени простагландини). Простагландините увеличават възпалението в тялото.
Зелените миди са също COX инхибитори … така че те предлагат същите противовъзпалителни предимства.
Но зелените миди се различават от NSAIDs по два важни начина:
1. NSAIDs могат да причинят проблеми със здравето, защото COX ензимите защитават черния дроб и червата. Инхибирането на тези ензими разрушава стомашната лигавица и уврежда чернодробните клетки. Но за разлика от NSAIDs , зелените миди съдържат и LOX (липоксигеназа) инхибитори. Тези ензими предпазват стомашната лигавица и черния дроб от вреда.
2. За разлика от NSAIDs, мидите със зелени устни правят много повече, отколкото просто намаляват възпалението . Те могат да помогнат за изграждането на по-здрави стави във вашето куче.
Ето как …
Мидите изграждат здрави стави
Зеленoустните миди са богати на гликозаминогликани (или GAGs). Важен GAG, открит в мидите е хондроитин сулфатът. И това е важна добавка за кучета с болка при артрит.
Ставите на вашето куче са затворени в капсула. Тази капсула е като воден балон и променя налягането, за да помогне на ставите на кучето ви да поемат шок. Това предпазва ставите от война и разкъсване.
Хондроитинът укрепва ставните капсули на вашето куче … и това им позволява да задържат повече вода.
Повече вода = повече усвояване на удара = по-малко износване на ставите.
Плюс това, изследванията показват, че зелените миди продължават да осигуряват тези съвместни ползи за здравето. Дори и цял месец, след като спрете да ги давате на кучето си .
С казаното до сега, зелените миди могат да отнемат малко повече време за възтановяване на вашето куче в сравнение с NSAIDs. Но си струва да изчакате, когато прецените колко са по-безопасни.
Но това не е всичко …
NSAIDs унищожават ставния хрущял . Този ставен хрущял е важен … той дава допълнителна възглавница, поглъщаща шока към краищата на дългите кости. Освен това подхранва ставата и ставната капсула.
Ако ставният хрущял се повреди, ще видите класическите признаци на артрит … вместо хубави гладки костеливи краища, те ще станат назъбени. Тези назъбени краища могат да нанесат още по-голяма вреда на ставата … и тя се превръща в безкраен цикъл на болка и възпаление.

За разлика от NSAIDs, мидите със зелени устни изграждат здрави хрущяли.
Сега има още една разлика между мидите със зелени устни и NSAIDs … и това е свързано със специалните мазнини, открити в мидите.
Мастните киселини са важни за вашето куче
Ранните изследвания на зеленоустните миди бяха разочароващи. Резултатите бяха доста лоши. Мидите, използвани в тези ранни проучвания, бяха от хвърленото месо, останало от преработката. След това приготвени на пара и превърнати в добавка.
Но през 80-те нещата се промениха … учените започнаха да замразяват мидите. И те хвърлиха друг поглед върху тях/
И този път резултатите бяха много по-вълнуващи!
Ще стигна до тези резултати… но искам да обсъдим значението на начина, по който мидите се обработват .
Причината, поради която учените първоначално са видели лоши резултати, е, че в мидите липсвали важно хранително вещество след обработката … омега-3 мастни киселини.
След като учените започнаха да използват зелени миди с непокътнати омега-3 мазнини , те отбелязаха, че мидите са много по-ефективни .
Така че техните мастни киселини са ключови противовъзпалителните ефекти на зелената мида.
Зеленоустните миди са богати на мастни киселини. Всъщност има 90 различни мастни киселини в зелени миди! Но най-обилните са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексанова киселина). Това са две важни мастни киселини, за които е известно, че намаляват възпалението.
Разбира се, EPA и DHA се намират в рибни и морски масла …, но за разлика от рибените масла, отглеждането и събирането на зелени миди е подходящо за океана . Те също са устойчив източник на мастни киселини.
Не всички прахове със зелена мида съдържат тези мастни киселини … така че не забравяйте да поискате хранителен анализ. Зелените миди трябва да съдържат най-малко 6% мастни киселини .

Без тези критични мазнини зелените миди на вашето куче ще бъдат практически безполезни.
Зелените миди са също богати на витамини и минерали. А изсушаването им чрез замразяване гарантира, че тези важни микроелементи остават непокътнати.
Така че сега знаете как работят мидите със зелени устни и как да изберете добър продукт за вашето куче …

Зелените миди ли работят при кучета?

Изследване от 2007 г. разглежда колко добре действа зелената мида при кучета с умерен до тежък артрит.
Кучетата получавали зелена мида в продължение на 8 седмици и са оценени на 4, 8 и 12 седмици. Първоначалната доза е била 20 до 49 mg / kg / ден и това е намалено до половин доза след 10 дни.
Зелените миди, използвани в опита, са средно 5,9 до 9,3% мазнини. Помнете … когато мидите не идват с мазнините си, няма вероятност да помогнат при артрит.
Кучетата, на които им се дава зеленоустна мида, имат значително подобрение на болката и подвижността в сравнение с групата на плацебо. И почти 3/4 от кучетата, които вземат зелени миди, не се нуждаеха от допълнителни лекарства за болка.
И въпреки че кучетата спряха да получават зелени миди на 8 седмици, подобренията в болката и подвижността все още бяха налице на 12 седмици.
Това не е първото проучване, показващо ползите от зелените миди за кучета. Това проучване показва значително подобрение и при артрит
.След първоначалните 10 дни повечето кучета се справят добре без нужда от контрол на болката.

Време е да се върнем към природата и да спрем нежеланите странични ефекти от лекарствата. А за кучета с болки в ставите, зелените миди са чудесно начало!
Автор: Дана Скот