ЗАЩО B.A.R.F.
Биологично подходяща сурова храна

Зaщо B.A.R.F.

Eстествено хранене за кучето и котката

B.A.R.F., едно естествено хранене за кучето и котката, съставена от сурово месо, кости, пюрирани зеленчуци (плодове, фини масла и билки).

Най-известният защитник на този метод е австралийският ветеринар д-р Иън Билингхърст, който представя BARF в книгата си „Дайте кокал на кучето си”.

Здравето, правилното функциониране на имунната система и качеството на живот на кучето и котката ни зависят в най-голяма степен от тяхното правилно, качествено и естествено хранене.

Домашните ни любимци стават все по-болни и продължителността на живота им намалява все повече и повече. При някои породи продължителност на живота от 7-8 години е вече нормална.

По-добра от готвена храна

Тезата, че готвената храна се разгражда по-лесно от кучето и котката е неправилна. При термичната обработка на храната се унищожават и губят ценни ензими и други съставки, от които непременно те имат нужда за храносмилане и за поддържане на неговото здраве. Така термичната обработка намалява хранителните стойности на храната.

В храните се добавят консерванти, те могат да възпрепятстват развитието на червените кръвни телца и усвояването на глюкозата. Много от тях са недопустими за използване при приготвяне на храни за хора, понеже се счита, че допринасят за появата на рак. Мастните киселини Омега 3 почти винаги липсват в храните, понеже не могат да бъдат консервирани за продължително време.

Тъй като витамините, минералите, ензимите и аминокиселините в храните се разграждат при термичната обработка, се добавят химически препарати, които е невъзможно да се усвоят винаги от кучето и котката и със сигурност нямат същата стойност, както естествените.

Употребата на готвени или термично обработени храни, които съдържат консерванти, оцветители, сол, химически препарати, подобрители на вкуса и др, може да предизвика у нашето куче и котка различни болести и заболявания, като затлъстяване, нефропатии, проблеми с черния дроб, захарен диабет, панкреатит, алергии, стомашни и чревни нарушения, нарушения в развитието на костната система, проблеми при възпроизводството, рак, увреждания на имунната система и др.

По-добра от сухата храна

Със сигурност е лесно решение човек да отвори чувал суха храна и да не мисли изобщо повече за тяхното хранене.

Високото съдържание на зърнени храни в кучешката храна и котешката храна поражда у домашните ни любимци различни проблеми. Поради липсата на правилно съотношение на месо не се екскретират достатъчно сокове в стомаха. По този начин не се убиват бактериите и неправилната ферментация има като резултат диария, завъртане на стомаха и паразитози. Панкреасът е свръхнатоварен с производството на ензими за разграждането на зърнените храни, тъй като при термичната обработка на храната тези ензими са разрушени и червата на кучето и котката не са „приспособени” да разграждат големи количества зърнени храни.

В най-добрия случай те изглеждат привидно здрави, но винаги е налице рискът от сериозно заболяване.

ПОДОБРЯВАНЕ ФУНКЦИЯТА НА ОРГАНИЗМА

При хранене със сухи храни или готвено имунната система е безсилна, панкреасът не функционира правилно, зъбите се покриват със зъбен камък.

Ако вашето куче и котка се хранят със сурова диета със сигурност тялото им ще произвежда необходимите ензими в частност хидрохлорна киселина, която е ензим при месоядните животни, предпазваща от патогени. Техният стомах е с високо PH1 (киселинност), а стомашният тракт опростен и много къс. Бактериите биват убивани и се отделат като отпадък в рамките на 5-6 часа, защото времето за смилане на храната е кратко и те не остават дълго време в тялото.

Замества диетичните храни

Каква ирония! Днес съществуват на пазара и специални фармацевтични диетични храни за лекуването на болести, причинени от грешно хранене.